9 Haziran 2016 Perşembe

EVELEK [BATIRIK]

                                                              EVELEK [BATIRIK]   



                                    Yahyalı ya geldiğinizde tadılması gereken yemekler içerisinde
                                    EVELEK[BATIRIK]'ın ayrı bir yeri vardır. Evelek dediğimiz ot                                                     bahar ayının girmesiyle bahçelerin kenarlarında,dağlarda ve hozan                                               yerlerde yetişen ve tüketilen bitki türlerinin içerisinde yer almaktadır.

       Bu bitki toplanıp haşlanarak sarması ve batırık 
olarakda tüketilmektedir.
        Sıcak ve kaynayan suyun içine atılıp 3-5 dk 
haşlanıp farklı bir kaba alınıp soğuması beklenir
     Islatılmış düğünün içine küçük küçük doğranmış kuru soğan 
 yeşil soğan,maydonoz,2 yemek kaşığı sütyüzü,
2 yemek kaşığıda zeytin yağ,
              biraz süzme yoğurt(yahyalıda berk yoğurt olarak bilinir),
         tuz,pulbiber,toz biber ve yarım su bardağı su ile karıştırılır.
 Haşlanan evelek ve bu hazırladığımız iç harç ile 
batırığımız afiyet ile yenmeye hazırdır.


Yaz ayında YAHYALI'ya gelmeyi düşünüyorsanız EVELEK[BATIRIK]'i
      tadmanızı tavsiye ederim.Acaba bunu nerede yiyebiliriz diye sorular aklınızdan  geçmektedir.Bunu tadabileceğiniz herhangi bir mekan ve yer şimdilik yoktur.Yahyalıya geldiniz ve          EVELEK[BATIRIK]'ı tatmayı düşünüyorsanız; herhangi bir kapıyı çalıp bize bunu yaparmısınız derseniz kesinlikle bunun yanında başka yiyeceklerle  bu lezzetide tatmış olursunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder