9 Haziran 2016 Perşembe

YAHYALI'nın Halısı (Rabia BAYRAKTAR - Huriye ÇATAL)

  


Yahyalı Halisi ülkemizde üretilen el halılarının en ünlülerinden birisidir. Halılarımız Türkiye'nin her yerinde ve özellikle Avrupa da tanınmakta ve Pazar bulmaktadır. Halıcılık ilçe ekonomisinde en önemli unsurlardan birisi olmasına rağmen, ekonomik krizlerin sürekli devam etmesi, ham madde ve isçilik maliyetlerinin artması, makine halılarının çoğalması ve el halılarından ucuz olması üretimde hızlı bir düşüşe neden olmuştur. Bu nedenle ilçemizde hemen her evde en az bir tane var olan hali tezgahı sayısı %75 oranında azalmıştır.    
     

  Yahyalı halıları % 100 yün olması, boyamada tabii boyalar ( kökboyası ) kullanılması, ilmik sayısının sıklığı ve modelleri ile tanınmaktadır. Çamur, asma yaprağı, ceviz kabuğu, ceviz yaprağı, cehri ve benzer birçok tabii malzeme hali ipi boyanmasında kullanılmaktadır. Bu boyaları başka el halılarında bulmak mümkün değildir. Yahyalı halıları kullandıkça ve eskidikçe değeri artan ve rengi solmayan bir özelliğe sahiptir. Maddi olarak enflasyona yenilmeyen bir değerdir Yahyalı Halisi. Yahyalı halisinin m² birim fiyatı ilmik sayısının sıklığına, dokumanın düzgünlüğüne göre değişmektedir. Halılar sergi olarak rahat bir kullanıma sahiptir. Divan, Seccade, Yolluk, Mihraplı, Göbekli, Dazbazı gibi değişik ebat ve ölçülere sahip modeller mevcuttur. Halıcılık Yahyalı halkının eskiden gelen kültürlerinden birisidir. Kadınlar yapağı (işlenmemiş) yünü alıp akarsularda temizleyerek yünlerini çıkrık ve kirmen ile eğirirler. İp haline getirirler. Ve bunları gelep haline getirerek bu yaptıkları ipleri doğada bulunan kökboyaları ile boyarlar. Örneğin Sırçan (Gri) renk iplik yapmak için balçık çamuru kullanılır. Ger (Kahverengi) yapmak için cevizin yeşil kabukları, Yeşeni (Zeytuni) için nane ve narpuz yaprakları, Gara (Siyah) için sütleğen otu kullanılır. Al (Kırmızı) renkli iplik yapmak için boya çili denilen bitkinin kökünden faydalanılır. Beyaz iplik için ise hiçbir katkı maddesi kullanılmadan yünün kendi renginden faydalanılır. Gök (Mavi) renk ise işin ilmini bilen kişiler tarafından özel boyanır. Ayrıca boya kullanılmadan yünün kendi renklerine göre de halılar dokunmaktadır. Halılar genellikle Kasım ayı ile Mayıs arasında el tezgâhlarına bir veya iki kişi tarafından dokunulmak'tadır. Bekar kızlar genellikle halıda hayallerini yada yaşamak istediği aşkı ve sevgiyi motif olarak işlemektedir. Evli hanımlar ise eşiyle yaşamış sorunları halıya yansıtmaktadır. Halıların ebadı genellikle 1.20 m eninde 2.10 m boyunda olur. Dokunan halılar tüccarlar tarafından halk pazarında görücüye çıkartılır. Ayrıca halılar çeyiz olarak ta kullanılmaktadır. Evlenme çağına gelmiş genç kızlar çeyizlerine mutlaka bir çift halıyı dokurlar ve alırlar.   
    Bir halının el halısı mı makine halısı mı olduğunu nasıl anlarız?
öncelikle iki imzayı yan yana aynı atabilir miyiz imkansız ! El halısında da desen geçişleri aynı deseni başka bir yerde işlerken yüzde yüz birbirini tutması çok zordur. bur dan anlayabiliriz. Dokuma halılarda ufak tefek kusur buluruz. Makine halısında ise kusur bulmak imkansızdır. Makine halısında bir birine paralel motifler birbirini tanımlamakta, irtek ilmek dahi atlanmamaktadır. Arkası çevrildiğinde çok aşırı nizamı bir görüntü bu halının bize makine halısı olduğunu ele verir. Kenar ovarlağına bakıldığında makineyle geçilmiş  ovarloğu hemen anlayabiliriz. El dokumaya geçtiğimizde ise boyası ve deseni gayri nizamidir. Sırtını çevirdiğimizde gerçekten güzel bir görüntüsü var ama makine halısı gibi nizami görüntü alamayız ovarlağına bakıldığında ise az yakından bakıldığında ovarloğun elle yapıldığını gayri nizami olduğunu görebiliriz.  Saçağına bakıldığında yünle pamuk olduğunu anlamamız mümkündür.
Böylece halının el halısı'mı makine halısı mı olduğunu anlarız 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder