8 Haziran 2016 Çarşamba

BORANI


                               


BORANI 



Malzemeler:
– 500 gram parça et,
– 200 gram yoğurt,
– 250 gram kara et,
– 2 kilo pancar (pazı),
– 1 su bardağı nohut,
– 1 su bardağı lolaz (börülce),
– 3 diş sarımsak,
– 3 su bardağı bulgur,
– 3 yemek kaşığı sade yağ,
– 1 çay kaşığı karabiber,
– 1 çay kaşığı tarçın,
– 1 tatlı kaşığı tuz,
– 2 su bardağı sıvı yağ,
– 1 yemek kaşığı biber,
– 1 yemek kaşığı un.



Hazırlanışı:
500 gram parça et yıkanıp kuşbaşı doğranır, 1 yemek kaşığı Urfa sade yağla kavrulur. Nohutlar ayıklanıp yıkanır, ete ilave edilerek 25-30 dakika yumuşayıncaya kadar haşlanır.
Ayıklanıp yıkanan lolaz 3 bardak su ile ayrı bir yerde haşlanır. Pancarlar yeşil yapraklardan ayrılır, sadece sapları doğranarak az su ile yumuşayıncaya kadar haşlanır. Fazla suyu sıkılarak alınır, 2 yemek kaşığı yağ ile 5-10 dakika kavrulur. Haşlanan lolazın suyu süzülerek nohut tenceresine eklenir. Aynı tencereye kavrulmuş pancar eklenip tuz katılarak bir taşım kaynatılır.


Yuvalağınm (köftesinin) hazırlanışı:
Bir tepsiye 3 su bardağı köftelik bulgur, isot (biber), tuz, karabiber, tarçın, dövülmüş kara et konularak az su ile yavaş yavaş yoğrulur. Köfte kıvamına gelince (kavrulurken dağılmaması için) un eklenip yoğurmaya devam edilir.
Yoğrulan köfte bir tarafa alınır. Nohut büyüklüğünde parçalar alınarak avuç arasında yuvarlanır. Bir tavaya sıvı yağ konur, yuvarlaklar pembeleşinceye kadar kızartılır. Üzerine dökülecek sarımsaklı yoğurdun hazııianışı: Sarımsak az tuz ile dövülüp yoğurda eklenir.

Servis yapılması:
Birinci aşamada hazırlanan nohutlu ve pencerli yemekten tabaklara konulur, bu tabağın içine kızarmış yuvalaklar eklenir, üzerine de bir miktar sarımsaklı yoğurt dökülür ve servis yapılır.
Arzu edilirse bir tabağa ek olarak bir miktar yoğurt ilave edilebilinir.
 Afiyet olsun...





                                                                                     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder