9 Haziran 2016 Perşembe

ZAMANTI IRMAĞI


ZAMANTI IRMAĞI





Zamantı Irmağı Seyhan Nehri ve havzasını besleyen iki büyük koldan biridir.

Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde bulunan 1500 metre yükseklikteki Uzun yayla' da yer alan Şerefiye mahallesinden doğar.

 Pınarbaşı'ndan başlayarak derin bir boğaz halini alan Zamantı Vadisi boyunca önce kuzey-güney doğrultusunda sonra kuzeydoğu-güneybatı doğrultusunda akarak Kayseri'nin Pınarbaşı, Tomarza, Develi, Yahyalı ilçelerinden geçer.

 Tomarza'da batı, Yahyalı'da ise kuzey-güney doğrultusunu alır Büyük Çakır’ı geçtikten sonra Kayseri-Adana sınırını çizerek Mengez’e doğru akar ve Karantı dağının eteklerinde Kayseri sınırlarını terkeder; Adana'ya 80 km kala, Aladağ ilçesinin Akinek Dağı yamaçlarında Göksu Irmağı ile birleşerek Seyhan Nehri'ni oluşturur.


                                HAVZA


Zamantı Irmağı akarsularla derin biçimde yarılmış, bu durumda plato görünümü almış Uzun yayla' da ki kaynakları toplayarak Tahtalı Dağları'nın batısında yer alan alanda Zamantı Vadisi boyunca pek çok dere, çay ve kaynakla beslenir.



Akarsu
Uzunluk (km)
Debi (m3/sn)
Başlangıç Noktası
Bitiş Noktası
Develi Deresi
20
0.138
Yağlıpınar
Aygörmez
Güzler Deresi
25
0.083
Yassı Tumbat
Akköy
Kışla Deresi
12
71
İkrat Mevkii
İncesu
Soğanlı Deresi
17
0.352
Orhanlı Tumbaşı
İltaş Tepe
Yahyalı Deresi
30
2.025
Kızkalesi
Mustafabeyli
Boran Dere
-
-
-
-
Kuş Deresi
-
-
-
-
Tahtacık Deresi
-
-
-
-
Tahtalımezar Deresi
-
-
-
-
Kuru Dere
-
-
-
-
Alagöz Deresi
-
-
-
-


 Yağış alanı yaklaşık 8.700 km² olan Zamantı Irmağı’nın ortalama yıllık akımı 65.603 m³ tür. Irmağın en yüksek debisi saniyede 970 m³’e bu sıradaki su derinliği 410 cm’ye kadar çıkmaktadır. Akıttığı en az su miktarı saniyede 29 m³ olarak ölçülen Zamantı Irmağı’nın bu sıradaki su düzeyinin de 1 m. düştüğü gözlenmiştir. Irmağın ortalama debisi 22,5 m3/sn'dir. Bu özellikleriyle Zamantı, Türkiye'nin rafting yapılan en önemli ırmaklarından birisidir.


 RAFTİNG KEYFİ 


 Zamantı Irmağı Türkiye'nin rafting yapılan en önemli akarsularından biridir. Kayseri'nin Yahyalı İlçesi'nden geçen Zamantı Irmağı, uzunluğu, su debisi, yeraltı geçişleri ve kanyonlarının yanı sıra, profesyonel ve amatör raftingcilerin kullanabileceği parkurları olması nedeniyle son zamanlarda ilgi odağı bir rafting parkuru durumuna geldi. 
İki yıldan beri rafting turizmine kazandırılması için çalışma yapılan Zamantı Irmağı, su düzeyinin en yüksek olduğu bahar aylarında özellikle yurt dışından gelen rafting gruplarını kendine çekmeye devam ediyor. 
 
Zamantı Irmağı'nınnın Yahyalı İlçesi sınırları içinde kalan Yeşilköy'den başlayan rafting parkuru, 18 kilometre uzunluğa sahip. Su debisi de rafting için oldukça elverişli olan Zamantı, dev kanyonlar arasından geçiyor ve rafting için bu ırmağı tercih edenlere eşsiz doğal güzellikleri görme olanağı sağlıyor. Biri 78, dişeri 92 metre uzunluğundaki iki doğal köprünün de altından geçen parkur, rafting yapanlara ayrı bir heyecan vererek Kapuzbaşı Şelaleri'nde son buluyor.


 
 Seyhan Nehri'nin Toros Dağları arasında akan kolu Zamantı Irmağı'nın zorluk seviyesi 3. Irmağın Yahyalı ilçesinden geçen kısmında son yıllarda zorluk seviyesi 5-6 olan bir parkur belirlenmiş. Bu parkur, profesyonel raftingçilere hitap ediyor. Aynı zamanda Zamantı Kanyonu'nun mavi sularını, coşkulu şelalelerini eski su değirmenlerini keşfedebilirsiniz. Zamantı Irmağı, Nisan-Eylül arasında rafting sporuna elverişli. Sağlık problemi olmayan 15 yaş ve üzeri herkes Zamantı'da rafting yapabilir. Ayrıca, Kayseri Valiliği Yahyalı ilçesinde her yıl Rafting şenliği düzenleniyor.


   



2 yorum:

  1. RAFTİNG İÇİN FİRMA ARIYORUM BULAMADIM YARDIMCI OLUR MUSUNUZ.

    YanıtlaSil
  2. Rafting için kayseri altotur ile görüşebilirsiniz. 0352 222 68 29

    YanıtlaSil